Press "Enter" to skip to content

Bliver professionelle cykelryttere bedre med alderen?


For de fleste professionelle sportsudøvere er alder en naturlig faktor for hvornår man “peaker” i sin karriere. Forholdet mellem alder og erfaring synes at være en afgørende faktor for mange sportudøveres succes. Vigtigheden af dette forhold varierer naturligvis fra sportsgren til sportsgren: unge atleter kan have en fordel i form af en “frisk” fysik, mens ældre atleter i andre tilfælde udnytter deres store erfaring til at opnå sportslig succes. Forskellige sportsgrene sætter forskellige krav til hvor stor en rolle alder og erfaring spiller for profesionelle atleters mulighed for succes.

Jeg undersøger her sammenhængen mellem alder og sportslig succes i cykling:

Hold musen henover figuren og se rytternes detaljer, eller dobbeltklik på din yndlingsrytter ude i siden for kun at se denne rytters udvikling, og klik én gang på en anden rytter for at tilføje ham til figuren.

Ovenstående figur bruger data fra Den Internationale Cykelunion UCI’s individuelle verdensrangliste for mænd. UCI’s pointssystem har ændret sig løbende gennem årene, så for sammenlignelighedens skyld har anvendt data fra sæsonerne 2015-2019.

De fleste professionelle cykelryttere “peaker” omkring de 30 år

Vi starter med at kigge nærmere på sammenhængen for samtlige professionelle cykelryttere, der har scoret point til UCI’s individuelle rangliste, dvs. ca. 3300 ryttere pr. år. Over sæsonerne 2015-2020 giver det os 18.538 ryttere, og deres tilhørende data (antal point, alder, hold, nationalitet m.v.). Nedenunder ses sammenhængen mellem alder og antal opnåede point (i sin loggede) for alle ryttere.

Note: Sammenhængen er vist vha. LOESS-smoother. Figuren er baseret på 18.538 observationer.

Blandt alle professionelle cykelryttere ser det ud til, at der er en konkav sammenhæng mellem alder og point: Antal point er stigende op imod man fylder 30 år, hvorefter det stille og roligt går ned ad bakke. Det ser dog ud til, at det måske er få, ekstremt gamle ryttere (i cykelmæssig forstand), der trækker denne sammenhæng. Vi indsnævrer derfor vores fokus til kun at kigge på verdens bedste 500 cykelryttere per sæson.

Note: Sammenhængen er vist vha. LOESS-smoother. Figuren er baseret på 3.000 observationer.

Blandt de 500 bedste cykelryttere i verden, går det altså ikke så stejlt nedad efter man runder de 30 år. Erfaring har stadigvæk meget at sige i en cykelrytters karrieres forår. Det ser ud til at denne erfaringseffekt aftager omkring de 25 år. Disse resultater gælder altså for Top 500 indenfor professionel cykling.

De allerbedste bliver bedre og bedre

Men hvordan ser billedet ud, hvis vi kigger på det absolutte cykel-elite. Nedenfor har zoomer vi ind på Top 30 ryttere hver sæson.

Note: Sammenhængen er vist vha. LOESS-smoother. Figuren er baseret på 180 observationer.

Dette er altså de cykelryttere troner frem over skærmen til alle de store løb, som konstant er i mediernes søgelys, og som de fleste cykelfans kender. Blandt disse toptunede cykelryttere ser der ikke ud til at være en nedgangsperiode resultatmæssigt efter man runder de 30 år – tværtimod.

Sammenhængen er dog baseret på få observationer – 180 ryttere – hvor ryttere som Alejandro Valverde, Chris Froome og Joaquim Rodríguez i høj grad driver sammenhængen. Øverst i artiklen kan du udforske Top 30 nærmere og se dine yndlingsrytteres udvikling samt deres yderligere informationer.